Fiep Westendorp

Fiep Westendorp (1916-2004) is Nederlands bekendste illustratrice. Haar oeuvre bestaat uit meer dan 10.000 illustraties, bijna 1.000 daarvan zijn gemaakt voor Pim & Pom. Ze illustreerde kinderverhalen en -versjes van onder andere Annie M.G. Schmidt en Mies Bouhuys en tekende veel voor tijdschriften en kranten. In 1997 ontving ze het Oeuvre Penseel, een prijs die speciaal voor haar in het leven werd geroepen. Haar werk is nog altijd zeer geliefd en bovendien springlevend.

Mies Bouhuys

Mies Bouhuys (1927-2008) is bekend geworden als schrijfster van jeugdliteratuur. Vanaf 1958 stonden haar verhaaltjes en versjes over Pim & Pom wekelijks in het Parool, waarbij Fiep Westendorp de illustraties maakte. Pim en Pom waren de namen van de katten van Mies Bouhuys. Ze publiceerde vele jeugdboeken waaronder ‘Anne Frank is niet van gisteren’ en ‘De straat van de heksen’.

Pim & Pom

De avonturen van Pim & Pom, geschreven door Mies Bouhuys en getekend door Fiep Westendorp, stonden vanaf 1958 tot 1965 wekelijks op de kinderpagina van Het Parool. Daarna kwamen in de loop van de jaren verschillende verhalenbundels uit.

In 2003 vond Gioia Smid tijdens het archiveren van de tekeningen van Fiep zakken vol met tekeningen van Pim en Pom. Dat resulteerde in de uitgave van een nieuwe bundel, ‘Pim & Pom blijven vriendjes’ (2004). Tegelijkertijd ontstond het idee voor het maken van een animatieserie.

In 2008 verscheen de eerste serie ‘De avonturen van Pim & Pom’ op de televisie. De serie won belangrijke prijzen, waaronder de Cinekid Kinderkast Juryprijs (in 2010 en 2011) en de Cinekid Kinderkast Publieksprijs (in 2013). De serie is verkocht aan verschillende buitenlandse televisiezenders, zodat ook kinderen in o.a. Japan, China, Scandinavië en de Arabische landen kunnen genieten van de avonturen van de twee katten. In 2014 kwam de speelfilm ‘Pim & Pom – Het Grote Avontuur’ uit, die te zien was in bioscopen in Nederland en België. Pim en Pom kregen ook een eigen app, knuffels, servies en boeken.

Sinds 2021 is een nieuwe reeks uit de serie op NPO Zappelin te zien, ‘De avonturen van Pim & Pom in het museum’. Pim en Pom nemen de kijkers mee op een ontdekkingstocht door de wereld van de kunst. Kunstcollecties van Nederlandse musea vormen het decor voor ‘De avonturen van Pim & Pom in het museum’ waarin Pim en Pom in iedere aflevering vol fantasie een kunstwerk induiken. Deze serie is een coproductie van Pim & Pom bv, Phanta Animation en AVROTROS.